Pravila igre

Osnovna pravila američkog fudbala (preuzeto sa zvanične stranice NFL – National Football League)

Jedan od timova sa 11 igrača ima loptu u posjedu. Taj tim je napadački, te pokušava prenijeti loptu niz teren trčanjem ili dodavanjem, za što dobija poene osvajanjem cijelog terena ili ispucavanjem lopte kroz gol.

Drugi tim na terenu predstavlja odbranu (također 11 igrača), te je njihova uloga zaustaviti napadački tim, te osvojiti loptu za pokušaj osvajanja terena svog napadačkog tima. Ukoliko je teren osvojen, ili lopta izgubljena, timovi zamjenjuju uloge. Napadački tim postaje odbrambeni, a drugi, odbrambeni tim, postaje napadački. Utakmica traje 4 četvrtine i predstavlja naizmjenične pokušaje osvajanja terena.

Detaljnije osnove fudbala pokrit ćemo u sekcijama:

TEREN

Teren je 100 jardi (91.44 metra) dug i 53 jarda (48.5 metara) širok. Bijele linije i bijela obilježja se zovu markerima, te pomažu igračima, sudijama i gledaocima u praćenju utakmice. Najvažniji dio terena je END zona. Ona predstavlja po dodatnih 10 jardi (9.14 metara) na svakom kraju terena. Osvajanjem END zone se, kako smo rekli, dobijaju poeni.

VRIJEME

Utakmica podijeljena u 4 dijela od po 15 minuta, sa pauzom od 12 minuta na poluvremenu. Dodatno, tu su još pauze od dvije minute na krajevima prve i treće četvrtine, kako bi timovi zamijenili strane terena. (strane se mijenjaju i nakon poluvremena). Na kraju prve i treće četvrtine, tim koji je bio u posjedu lopte, ostaje u posjedu iste i na početku slijedeće četvtine, što nije slučaj nakon poluvremena. Drugo poluvrijeme (psoljednje dvije četvrtine) počinju sa ispucavanjem lopte, isto kao i na početku utakmice.

Svaki napadački tim ima 40 sekundi od kraja završenog pokušaja do ponovnog pokušaja osvajanja terena. U suprotnom, prekoračenjem tog vremena, tim biva kažnjen.

Vrijeme staje nekompletiranim dodavanjem, izlaskom igrača s loptom van igrališta ili sudijskim kaznom. Vrijeme se nastavlja sudijskom dozvolom nastavka igre.

Ako je rezultat izjednačen na kraju regularnog vremena, igra se produžetak od 15 minuta. U NFL-u, prvi tim koji postigne poene pobjeđuje. Prvi posjed lopte se odlučuje bacanjem novčića.

IGRAČI

Svaki tim ima 3 odvojene jedinice: napadački tim (vidjeti dole), je dio tima koji izlazi na teren u slučaju posjeda lopte i pokušaja osvajanja terena; odbrambeni tim (vidjeti dole), dio tima koji pokušava spriječiti protivnički tim u pokučaju osvajanja terena; te specijalni tim koji izlazi u slučaju ispucavanja lopte (početno ispucavanje, punt, ispucavanje na gol). Na terenu je uvijek po 11 igrača iz oba tima.

ISPUCAVANJE LOPTE

Utakmica počinje ispucavanjem lopte. Lopta se ispucava sa 30 jardi odbrambenog dijela terena, što čini igrač zadužen za ispucavanje (placekicker). Igrač zadužen za hvatanje lopte suprotnog tima, pokušava, uz pomoć ostali igrača, vratiti loptu što je dalje moguće. Tamo gdje je on zaustavljen u vraćanju lopte je mjesto odakle njegov napadački tim započinje svoje pokušaje osvajanja terena i bodova. Kada je lopta na ispucavanju uhvaćena u END zoni, igrači koji hvata i vraća loptu, može također kleknuti i time izabrati da se igra zaustavlja (TOUCHBACK). Lopta se onda postavlja na 20 jardi od end zone, odakle napadački tim započinje svoje osvajanje terena.

PRVI POKUŠAJ (First down)

Sav napredak se mjeri u jardima. Napadački tim pokušava osvojiti što je moguće više jardi kako bi se približio protivničkoj END zoni. Svaki put kad napadački tim ima loptu u posjedu ima 4 pokušaja (four downs), da osvoji 10 jardi. Ako napadački tim uspješno osvoji 10 ili više jardi, time stiče pravo na PRVI POKUŠAJ (FISRT DOWN), te nova 4 pokušaja. U suprotnom, ako u tome ne uspije, gubi posjed lopte. Odbrambeni tim pokušava spriječiti napad u bilo koje pokušaju osvajanja terena ili bodova. Ako napadački tim dođe do 4. pokušaja u bezuspješnom osvajanju 10 jardi, obično se odlučuje na PUNT (ispucavanje lopte prema protivničkom timu). Cilje je “otjerati” protivnički napadački tim što dalje od svoje END zone.

KRETANJE LOPTE – trčanjem ili dodavanjem.

Pokušaji počinju sa SNAP-om (pomjeranjem lopte sa linije razdvajanja). Na liniji razdvajanja (SCRIMMAGE line), QuarterBack glasno poziva prethodno isplanirani i dogovoreni pokušaj, te mu Centralni igrač njegove linije kroz noge dodaje loptu, nakon čega on, po planu akcije koju je pozvaju, uručuje loptu trkaču, dodaje loptu jednom od hvatača, ili se odlučuje na samostalno trčanje.

TRČANJE (The run)

Dva su načina za osvajanje terena pokretanjem lopte prema naprijed. Prvi način je trčanjem. Ovo se dešava kad QB uručuje loptu trkaču (Running Back), koji potom pokušava osvojiti što je više jardi moguće. QB također može pokušati osvojiti jarde trčanjem.

DODAVANJE (The pass)

Alternativa trčanju je dodavanje lopte.  Obično, to je uloga QB-a, ali u posebno dizajniranim akcijama, ponekad i bilo koji drugi igrač može pokušati dodati loptu, te time zbuniti odbranu.  Dodavanje je kompletirano ukoliko je drugi igrač napadačkog tima uhvatio loptu (obično jedan od hvatača, Wider Receiver ili Tight End). Ako lopta padne na tlo prije je neko uhvati, pas je nekompletiran

POKUŠAJ OBARANJA IGRAČA (The tackle)

Odbrambeni tim pokušava spriječiti napadački tim obaranjem igrača koji nosi loptu na tlo. Igrač se smatra oborenim kad je koljenom dotakao zemlju. Pokušaj se time završava. Pokušaj se također završava izlaskom igrača sa loptom van terena.

POENI

Cilj utakmice je osvojiti što više poena. Četiri su načina osvajanja poena:

TOUCHDOWN = 6 poena

Touchdown je najveći broj bodova koji se može osvojiti jednim pokušajem. Dodatno, daje mogućnost napadačkom timu da osvoji poen pucanjem na gol iz terena (EXTRA point). Kako bi se osvojio TOUCHDOWN, lopta se mora prenijeti preko gol linije END zone, uhvatiti u END zoni, uhvatiti lopta koja je ispala napadačkom timu u END zoni (FUMBLE) ili hvatanjem lopte u END zoni nakon ispucavanja, u slučaju da je hvatač nije uspio uhvatiti.

DODATNI POENI I KONVERZIJA POENA = 1 ili 2 poena

Odmah nakon touchdown-a, lopta se postavlja na 2 jarda od END zone, te napadački tim ima dva izbora. Obično je to pucanje na gol iz terena (point after touchdown – PAT) i vrijedi 1 poen.  Napadački tim može osvojiti i 2 poena prenoseći loptu preko linije END zone trčanjem ili dodavanjem, na isti način kako se postiže TOUCHDOWN. Pošto je drugi način osvajanja poena teži, napad se obično odlučuje za prvi izbor.

PUCANJE NA GOL IZ TERENA (Field goal) = 3 poena

Ako je napad dovoljno blizu, a ne može osovojiti dodatnih 10 jardi, obično na 4 pokušaju se može odlučiti na postizanje poena ispucavanjem lopte iz terena kroz dvije uspravne stative gola u END zoni. Vrlo često se ta tri poena osvajaju u odlučujućim, obično zadnjim, momentima utakmice. Najčešće se ispucavanje pokušava unutar udaljenosti od 45 jardi.  Odbrana pokušava blokirati pokušaj.

SAFETY = 2 poena

Safety se dešava rijetko i predstavlja obaranja igrača napada koji je u posjedu lopte unutar njegove END zone.

PROMJENE (Turnovers)

U pokušaju osvajanja terena, napadački tim može greškom prepustiti loptu odbrani na dva načina:

ISPADANJE LOPTE (The fumble)

The FUMBLE se dešava kad igraču koji nosi loptu, ona ispadne ili bude izbijena iz naručja, a potom je pokupi igrač odbrambenog tima, koji je može osigurati na mjestu ili trčati sa njom u pokučaju osvajanja jarda odbrambenim timom.  Loptu, naravno, može osigurati i igrač napadačkog tima, što njegovom timu daje novu šansu za osvajanje terena.

PRESJECANJE DODAVANJA (The interception)

Dobar odbrambeni tim može osvojiti posjed lopte (ili čak jarde, pa i poene) presjecanjem dodavanja napadačkog tima.

NAPAD I ODBRANA

NAPADAČKI TIM

Tim koji ima posjed lopte se naziva napadačkim timom. Iako QB, trkači i hvatači mogu upravljati loptom, QB je vođa tima i on je taj koji odlučuje koja akcija će biti na slijedećem pokušaju.

IGRAČI NAPADA

  • QuarterBack odlučuje akcije, uručuje, dodaje ili trči s loptom.
  • Center (centralni igrač) dodaje loptu QB-u, te sudjeluje u blokiranju odbrambenog tima.
  • 2 čuvara (Guards) i 2 obarača (Tackles) čuvaju odbranu na distanci od QB-a.
  • 2/4 hvatača (Wide Recievers) imaju zadatak da uhvate loptu ukoliko im bude upućena od strane QB-a.
  • 1 ili 2 trkača (Running Backs) čiji je zadatak trčati s loptom ukoliko im bude uručena.
  • 1 ili 2 krajnja igrača (Tight Ends) blokiraju odbranu ili hvataju dodavanja.

ODBRAMBENI TIM

Posao odbrambenog tima je zaustaviti napredovanje napadačkog tima. 11 igrača odbrambenog tima rade zajedno u spriječavanju osvajanja jarda od strane protivničkog napadačkog tima.

IGRAČI ODBRANE

  • Podrška linije (Linebackers) paze na dodavanje, stvaraju dodatni pritisak na QB, te pokušavaju zaustaviti trkače.
  • Odbrambena linija (Ends i Tackles) pokušavaju probiti napadački liniju te zaustaviti QB ili trkača.
  • Krajni igrači (Cornerbacks i Safety) spriječavaju kompletirano dodavanje.