Vrijeme je. – It’s time.

Taman pred kraj još jedne NFL sezone, pred 52. Superbowl po redu, početi ćemo sa prvom bosansko-hercegovačkom ligom u američkom fudbalu. Eto, samo tako.

Imajući u vidu rezultate našeg rada i truda u 2017. godini od strane svih naših timova, ovako nešto se činilo sasvim logičnim sliijedom događaja, te smo se u tišini, a s tim na umu, pripemali od novembra na još jedan bitan, najbitniji korak našeg putovanja. Bitno je sjetiti se još jednom, da smo mi, amateri u sportu koji je stran našim prostorima, prešli preko 6000 km, dizali klubove u 4 grada, igrali regionalne utakmice, sticali znanje na kampovima koje smo sami plaćali, organizovali turnire i podučavali mladost, te se na kraju, prvi put pojavili na međunarodnom takmičenju kao državna reprezentacija.

Istim tim tempom smo krenuli i u 2018. sa utakmicom između Saltminera i Sharksa, jednim fenomenom dobrog i ubrzanog rada tuzlanskog tima, a nešto manje od sedam dana nakon toga, 5. grad je najavio svoje ambicije u razvoju ovog sporta.

Ponos koji osjećamo je sasvim sigurno utemeljen. Od jednog kluba u januaru 2017., BiH je došla do svoga 5. kluba u Zenici, te u ligu ulazi sa 3 kompetitivna i još dva kluba u razvoju. Pred nama je izuzetno uzbudljiva i izazovna godina, puno igre i puno posla nas čeka, te prvo domaće takmičenje ne samo da je cilj, već je i katalizator za saradnju, dogovaranje, učenje i napredovanje.

Sama liga, pored takmičarskog dijela, bit će i eksperimentalna (jer eksperimentom se dolazi do empirijski bitnih rezultata), te sve „što bi trebalo ovako ili onako“, namjeravamo otkriti sami, isprobati mogućnosti i doći do optimalnih riješenja. Nerealni nismo, mnogo toga se treba izgraditi i prije svega, sami sebe za to smatramo odgovornim, što nam daje volju i snagu, da igramo, učimo, popravljamo i gradimo sve izazove koji se pojave na putu. Uvijek smo se, i uvijek ćemo se držati filozofije da sve što želimo, prvo moramo dokazati sebi da možemo, a potom tražiti pomoć u bilo kom obliku, te će s tim stavom ova sezona biti i više od sporta i zabave, biti će zvuk ubrzanog disanja neke mladosti koja želi i zna da može ići naprijed, ostvariti svoje ambicije i biti uzor generacijama koje dolaze, bez obzira koliko se okolnosti činile teškima.

Ligu smo inicijalno organizovali kao seriju turnira, jednom mjesečno, u svakom od gradova koji se takmiče. Počinjemo u Sarajevu, idemo u Bijeljinu, a potom u Tuzlu. Liga je, kako rekosmo, eksperimentalna i razvojna, te ostavljamo prostor napretku Mostara i Zenice, sa zajedničkim ciljem što više fudbala širom BiH.

Pored same igre, namjeravamo posvetiti vrijeme i infrastrukturi, podučavanju trenerskog osoblja, kao i razvoju sudijskog tima.

Ostalo nam je manje od 7 dana do prvog susreta. 28. januara, na pomoćnom stadionu Olimpijskog kompleksa na Koševu, gdje bacamo prvi snap tačno u 12 sati.

Ne moramo posebno napominjati. I u ovaj izazov krećemo sami, kako znanjem, tako i finansijama, te je ovo i svojevrstan poziv svim zainteresiranim privrednim i institucionalnim strukturama našeg društva za saradnju i podršku momcima koji su mnogo puta do sada dokazali svoju ozbiljnost i odgovornost.

Dobro nam došli. Mi ćemo sigurno.

//

For the first time in history, Bosnia and Herzegovina will have it’s domestic competition in American Football. A huge thing, ain’t it?

After a long and fruitful year, we came to a point of no return. Next step is a league, where Bosnian teams will have a chance to move forward together, learn, play and develop our knowledge and skills in this great game. It will be a developmental league, with a lot of space to maneuver and a lot of shoes to be filled, but we have a lot of proven confidence, and will do our best in fulfilling our personal and joint expectations. We are planning to play 7×7 tournaments in each of the competitive cities, starting with Sarajevo.

28th of January is the date. Noon is the time of the first snap. See you at the Olympic complex on Sunday. Welcome.

2 comments

Join the Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *