Želimo vam srečno novo leto. Na zdravje! – We wish you a Happy New Year!

Doba je godine kad je red da se pogleda unazad, saberu utisci i proberu najljepša sjećanja, objave rezultati i oduzmu greške, jer valja nam naći nove zidove za proći kroz njih.

Protekla, 2017. godina je sasvim sigurno i najiskrenije rečeno, bila jako naporna. Zašto naporna, past’ će vam na pamet pitanje, a mi ćemo vas preduhitriti sa odgovorom. Zato što nema ljepšeg osjećaja od umora u stegnima, nakon uspješno obavljenog posla, koliko god vam on savijao leđa u slabinama. Složiti će te se s nama da čovjeka ništa više ne ispuni od teškog, a završenog posla, kad znate da ste dali svaki atom svoje snage i zasluženo opravdali umor i zalaganje.

Prošle godine u ovo isto doba, i ne nadajući se svemu što smo željeli, a činilo se dalekim, trenirali smo i spremali se na -14 stepeni Celzijusa. Ni to nam nije bilo dovoljno, pa smo u februaru gazili pola metra snijega igrajući lopte na Igmanu. Svoju prvu utakmicu početkom marta smo igrali na Tušnju protiv Sombora, uz pomoć Fronta Slobode i raje iz FM JAM-a, sve sa nadom koja se opravdala, da ćemo naći rudare u Tuzli. Ni 15 dana nismo mirovali, a već smo prelazili svoje prve stotine kilometara prema Beogradu, kao uvertira za hiljade kilometara do Ljubljane i Zagreba u sklopu CEFL Kupa, u kojem smo pokazali najbolje igračko izdanje od svog postanka. Pobjede su prijale, porazi boljeli, ali posebnim ćemo izdvojiti naš susret protiv Zagreba kući, obavijen sniježnom mečavom, na samom kraju mjeseca aprila! Jer, ludilo prati hrabre. Za touchdown smo ostali kratki od prvog mjesta u našoj diviziji, što nam je s druge strane omogućilo da učvrstimo naše prijateljstvo sa Zmajevima, koji su po prvi put došli u Sarajevo igrati na Koševu.

Evo, u ovo malo teksta, a sve u želji da budemo što kraći, već smo zaboravili spomenuti da su u tom međuvremenu, Saltmineri izašli iz jama i počeli trenirati, Lavovi se oglasili u Bijelini, a mi smo već početkom maja sa Sharksima iz Dubrovnika blejali u nebo iznad Mostara, jer se pročulo da Orlovi lete iznad Starog Mosta.

Dok trepneš, dođe ljeto, a mi u dva navrata nađosmo svoje mjesto pored Jadrana, u Splitu, između fjake i fudbala. Tu negdje, po tom zvizdanu, da li od sunca ili nečeg drugog, pala nam je jedna ludost na pamet, ludost, a realnost, ispostavit’ će se, da bismo mogli , po prvi put u historiji nastupiti kao nacionalna selekcija sastavljena od igrača iz timova koji su stasali ove godine. Tu našu ludu ideju, potvrdit’ će rudari koji su početkom septembra organizovali prvi flag turnir u BiH, te uvjeriti nas ponovo da više nismo sami i da imamo s kim prevazilaziti neke nove izazove u budućnosti. Malo organizacije, puno improvizacije, uz veliku medijsku podršku, a malu sponzorsku, BH tim se prvi put pojavio u Somboru kao flag i tackle tim početkom oktobra mjeseca. Dijelom tog tima bili su i mladi Spartanci, izašli iz naših eksperimentalnih napora rada sa srednjoškolcima, projekta koji ima sve što je potrebno da raste u slijedećoj godini.

Nekim lijepim sticajem okolnosti, fudbal u Bosni napreduje od Sombora do Sombora, te prije nego se zahvalimo svima koji su bili uz nas prošle godine, posebno ćemo se nakloniti Savezima američkog fudbala Srbije i Vojvodine i nesebičnoj pomoći koja je konstantna godinama, kao i na prilici da prvi put nastupamo pod himnom BiH u američkom fudbalu. U današnjem vremenu, paradoksalnim se čini prijateljstvo koje nam omogućava ovaj sport, ali iskrenim i istinitim, te je zavjet koji uzimamo u amanet i čast koju Spartanci ne zaboravljaju.

Pred sam kraj, reći ćemo i da su Spartanci ove godine, pored pređenih 6000 kilometara uzduž i poprijeko Balkana, povezali i Korintska polja, gledali Jaguare i Gavrane na Wembleyu, te se pojavili na US Bank stadionu, domu Vikinga i LII Super Bowl-a.

Sa željom da nam slijedeća godina bude isto naporna, ali i uspješna kao ova, kako nama, tako i svima vama koji ste bili uz nas do sada, veliko hvala prije svega našim porodicama i prijateljima koji slave s nama i brinu o našim povredama. Zahvalnost i sreću u novoj godini dugujemo i želimo Balkan American Wellness Alliance, nekim finim ljudima koji vjeruju u nas već godinama, te redom: KAF Tuzla Saltminers, KAF Lavovi Bijeljina, KAF Mostar Eagles, KAF Sombor Celtis, KAF Belgrade Blue Dragons, KAF Wild Dogs Novi Sad, KAF Dubrovnik Sharks, KAF Domžale Tigers, KAF Zagreb Patriots, KAF Split Sea Wolves, KAF Alp Devils, KAF Kraljevo Royal Crowns, KAF Wild Boars Kragujevac, HisPrint Ministries, JP Lokom Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo, Ozonski Raj Igman, FM JAM, Front Slobode, BH Telecom, Spark Mostar, Deling Tuzla, Growth of the Game, Haad Get a Game, Fudbalski tereni Bentbaša, Klix.ba, Dnevni avaz, Lopta.ba i Asmiru Begoviću.

Želimo vam srečno novo leto. Na zdravje!

//

It is that time of the year when you have to look back and see what you have left behind. Sometimes you just got to do that, so you would know where to head next.

It’s been a tough year. And we can only say, bring it on! You can not be more happy than when you feel tired after a great day at work that you enjoy doing. We feel exactly like that, and with all the good memories from last year, we want to share this feeling with all of you, and take a moment to thank you for being with us through this Spartan journey.

Over 6000 kilometers is behind us, and more than a dozen games and events of football, that have brought us together with people around the region and around the world. From friendly games to tournaments, we have done it all this year. Through rain, mud and snow, we have enjoyed playing this game and set a bar for our selves in the years to come, to be better players, teammates and better people in general.

While wishing you all great holidays and a happy New Year, we have to say that you leave us with nothing but a big Thank You, to our families and friends: SAAF, SAFV, Balkan American Wellness Alliance, KAF Tuzla Saltminers, KAF Lavovi Bijeljina, KAF Mostar Eagles, KAF Sombor Celtis, KAF Belgrade Blue Dragons, KAF Wild Dogs Novi Sad, KAF Dubrovnik Sharks, KAF Domžale Tigers, KAF Zagreb Patriots, KAF Split Sea Wolves, KAF Alp Devils, KAF Kraljevo Royal Crowns, KAF Wild Boars Kragujevac, HisPrint Ministries, JP Lokom Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo, Ozonski Raj Igman, FM JAM, Front Slobode, BH Telecom, Spark Mostar, Deling Tuzla, Growth of the Game, Haad Get a Game, Fudbalski tereni Bentbaša, Klix.ba, Dnevni avaz, Lopta.ba and Asmir Begović.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *