Balkan Bowl, here we come!

Život nije ništa doli putovanje od percepcije do percepcije, iz kože u kožu, od saznanja do saznanja da niko isti nije i da sami sutra isti biti nećemo, da se uživati može samo danas i samo ako imamo lijepa sjećanja na one “danas” od jučer i prekjučer. Je**š život u jednoj, tijesnoj koži.

Malo filozofije da vam skrene pažnju na ono što je još bitnije, a to je da se, evo mi, nalazimo pred krunom našeg uspijeha i dugogodišnjeg rada i čekanja, mnogih pokušaja da ne budemo sami, da nađemo druge sebi slične, makar i 600 km daleko, pa da guramo dalje. Teško je biti na margini društva u svakom pogledu, pa je tako teško biti i na margini sporta, ali kad se teškoća prihvati i postane izazov, ona nosi dozu skromnosti s kojom je lakše raditi na nečemu u što možda jedini vjeruješ dok drugi sumnjaju, ali si spreman da istraješ, jer je to poenta neovisnosti i slobode, tog momenta samoće gdje tvoja ludost postane tvoja odgovornost. I onda moraš.

Jer nema te države, nacije, niti njene demokratije, nema tog smisla koji se može uzdizati svojom grupnom nezavisnošću, a čija grupa nije spremna primiti, uz dozu one skromnosti što je spominjasmo, drugog i drugačijeg kao svog, i svog kao drugog i drugačijeg. I nema svrhe u predavanju stihiji i onima koji sumnjaju, makar bio i sam, tvoja ludost je tvoja sloboda i tvoja odgovornost, i od tebe takvog ovisi budućnost svih nas.

Mi to tvrdimo kao ti isti ludaci, amateri, sportisti nekog sporta koji nije “naš” (a koji to jeste?), u svom sedmogodišnjem traganju i nastojanju da budemo bolji, samo i isključivo, od nas samih, kao ljudi i kao sportisti.

S tim uvodom, danas objavljujemo da krećemo u posljednju bitku za savez nas drugačijih, a ujedinjenih, koja će svoju prvu pobjedu tražiti u Somboru, prvi put kao reprezentacija Bosne i Hercegovine, tim sastavljen od Rudara, Lavova, Orlova i Spartanaca. Odlučili smo se na to nakon poziva Srpske Asocijacije Američkog Fudbala da uzmemo učešće na 3. Balkan Bowl-u u Somboru, 7. i 8. oktobra, zajedno sa timovima Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i domaćina Srbije.

U Vojvodinu idemo s dva seniorska muška tima u flag i tackle američkom fudbalu, te smo svoj prvi trening odradili proteklog vikenda, po prvi put zajedno.

Biti će ovo prva prava prilika, da sami sebi dokažemo da možemo i bolje nego do sad, da smo zajedno jači. Od svojih protivnika na terenu, a prijatelja van bijele rešetke, ne očekujemo ništa manje i radujemo se ponovnom susretu sa svima njima. Hvala im za svu pomoć i podršku, te ne možemo zaboraviti da su bili dijelom svega što smo radili do sada, da su dijelom našeg uspjeha.

Neka ovo posluži i kao svojevrstan poziv potencijalnim donatorima i sponzorima, ljudima koji bi željeli logistički i materijalno pomoći ovu jedinstvenu sportsku priliku. U svakom slučaju, podijelite vijest, recite bratu, drugu, javite tetki u Gradačcu što ima klinca koji gleda “nekakvo marisanje u kacigama” u 2 ujutro, striki na radiju i daidži pčelaru iz Krajine. Za sve njih ima mjesta u našoj priči, dobro nam došli.

Idemo dalje, sve do Sombora!

//

We are proud to announce that, for the first time, we will join efforts with Lions, Saltminers and Eagles in representing BiH on Balkan Bowl this October, organized by Serbian American Football Association in Sombor. This will be a great opportunity to test our abilities in creating bigger stories then our own, bringing us in front of domestic association, league and infrastructure.

We invite all interested parties, sponsors, donors and friends to join us in our efforts and take part in this great sport story. Let’s make history together.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *